Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

        Leporanta, Längelmäen viehättävä kulttuurikohde

 

Leporannan Taidekeskus LängelKahvitupa ja SaalistajaKahvitupa ja Saalistajamäen Vinkiällä on ensimmäisiä vain kesäisin toimivia taidenäyttelypaikkoja Suomessa. Se on levittänyt herkän järvimaisemansa, laajat nurmikenttänsä ja ansiokkaat taideteoksensa kävijöiden ihailtaviksi jo 46 kesänä.

 

Leporannan omistaa ja sen puolentoista hehtaarin nurmikoista huolehtii Vilho Juusela, joka vuosikymmenten ajan pystytti myös näyttelyt.

Aluksi Vilho hankki Leporannan tilan huutokaupasta 1962 lisämaikseen, maanviljelijä kun oli ja oma tila oli vastapäätä tien toisella puolella. Sitten 70-luvulle tultaessa hän huomasi, että tuparakennuksessa olisi oivallinen paikka pitää taidetta esillä kesäaikaan ja ensimmäinen taiteilija olikin hänen vaimonsa Salli, joka maalasi kauniita maisematauluja. Vähitellen taiteilijamäärät kasvoivat.

Pian tilaa tarvittiin lisää ja Leporannan riihi muutettiin näyttelytilaksi. Myös tuparakennusta laajennettiin. Vuonna 1973 salamaniskusta syttynyt tulipalo poltti Leporannan aittarakennuksen, minkä jälkeen Vilho toi traktorin peräkärryllä Leporantaan vanhan pirtin Talviaisista. Hän oli saanut rakennuksesta tiedon metsäteknikko Tuure Heinäjärveltä, joka oli sanonut: ”Mene pelastamaan Kukkojärven pirtti” Niinpä Vilho kokosi Matti Lindströmin kanssa1700 -luvun lopulta olevan pirtin Leporantaan, jossa se on siitä saakka toiminut näyttelytilana. Leporannan kolmen rakennuksen seinillä sekä ulkona on ollut satojen taiteilijoiden teoksia näinä vuosikymmeninä.

 

Vilho aloitti oman taideharrastuksensa veistoksista, jotka lähes kaikki on pystytetty Leporannan alueelle. Ensimmäisenä syntyi hevosenkengistä tehty Isäntä ja hevoset (v. 1977), jonka hevosenkengät Vilho haki Hartikaiselta Syväniemen pajalta Pitkäjärven rannalta. Sitten tulivat Saalistaja, Dino ym. Kesäksi 2016 hän valmisti sinne Viittä vaille  -nimisen veistoksen ja kesäksi 2017 Tiedon portaat Suomen juhlavuoden hengessä. Vilho on harrastanut kivien hiontaa 30 vuotta ja hopeatöitä 20 vuotta, joten kivi- ja hopeakoruja on näyttelyissä viime vuosikymmeninä aina ollut mukana.

Keväällä 2016 Vilho hoksasi Mörrimöykyn metsän, jonne hän vei penkin vierailijoita varten.

 

Viime vuosina Leporanta on ollut useimmiten vuokralla. Kuvataiteilija Jaana Pärssinen on kolmena edelliskesänä loihtinut paikalle upean näyttelyn. Näin tapahtuu myös kesällä 2018!                                                                                   

                                                                                                                                                                                                       Tuula Seppänen

 

Aina on aihetta tarinaan ja kuvaan yhdessä tai erikseen. Olipa kerran.... alkaa moni juttu, mutta mitä sitten? Se on arvoitus.

Näitä taidearvoituksia on erilaisin tekniikoin ao taiteilijoilta Taideriihessä, Vanhassa Pirtissä ja Kahvituvassa unohtamatta

Lahnajärven rantamaisemia nurmikenttineen. Vilho Juuselan voi myös nähdä väliin tarinoimassa koruistaan ja muusta maailmanmenosta.

 

Toivotan lämpimästi tervetuloa viettämään kiireettöntä hetkeä keskelle kauneinta kesäidylliä Leporantaan. Kahvikupponen ja pientä lähiherkkua on tarjolla kotoisessa kahviossa.

                                                                                                                                                                                                                           Jaana Pärssinen

 

Kesän 2018 taiteilijat

 

Kati Aro, maalaus

Marinka Ehrukainen, maalaus, runo

Gepetto, kortit

Marja Helo-Auer, maalaus

Margit Hakanen, lasi+keramiikka

Mikko Jalkanen, metalliesine

Viho Juusela, hopeakoru, veistos

Kirsti Kivimäki, valokuva

Juha Käkelä, moottorisahaviestos

Vespe Lahtinen, veistos

Tarja Lampinen, kohomaalaus

Anne Leppänen, maalaus

Esa Leppänen, naivistiveistos

Marja-Liisa Luostarinen, keramiikka, installaatio

Erja Mikkola, maalaus

Eija Mäkelä-Häkli, maalaus

NipA Nissinen, pronssiveistos

Jaana Pärssinen, maalaus

Leena Raussi, maalaus

Sirpa Salminen, huonekaluentisöinti

Pekka Salmio, videoinstallaatio

Saviseppo, keramiikka

Anneleena Seppänen, akvarelli, maalaus

Tiina-Maija Sihvo, lasi

Tuuni Turula, grafiikka

Markku Uitto, maalaus