Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

        Leporanta, Längelmäen viehättävä kulttuurikohde

 

Leporannan Taidekeskus LängelKahvitupa ja SaalistajaKahvitupa ja Saalistajamäen Vinkiällä on ensimmäisiä vain kesäisin toimivia taidenäyttelypaikkoja Suomessa. Se on levittänyt herkän järvimaisemansa, laajat nurmikenttänsä ja ansiokkaat taideteoksensa kävijöiden ihailtaviksi jo 47 kesänä.

 

Leporannan omistaa ja sen puolentoista hehtaarin nurmikoista huolehtii Vilho Juusela, joka vuosikymmenten ajan pystytti myös näyttelyt.

Aluksi Vilho hankki Leporannan tilan huutokaupasta 1962 lisämaikseen, maanviljelijä kun oli ja oma tila oli vastapäätä tien toisella puolella. Sitten 70-luvulle tultaessa hän huomasi, että tuparakennuksessa olisi oivallinen paikka pitää taidetta esillä kesäaikaan ja ensimmäinen taiteilija olikin hänen vaimonsa Salli, joka maalasi kauniita maisematauluja. Vähitellen taiteilijamäärät kasvoivat.

Pian tilaa tarvittiin lisää ja Leporannan riihi muutettiin näyttelytilaksi. Myös tuparakennusta laajennettiin. Vuonna 1973 salamaniskusta syttynyt tulipalo poltti Leporannan aittarakennuksen, minkä jälkeen Vilho toi traktorin peräkärryllä Leporantaan vanhan pirtin Talviaisista. Hän oli saanut rakennuksesta tiedon metsäteknikko Tuure Heinäjärveltä, joka oli sanonut: ”Mene pelastamaan Kukkojärven pirtti” Niinpä Vilho kokosi Matti Lindströmin kanssa1700 -luvun lopulta olevan pirtin Leporantaan, jossa se on siitä saakka toiminut näyttelytilana. Leporannan kolmen rakennuksen seinillä sekä ulkona on ollut satojen taiteilijoiden teoksia näinä vuosikymmeninä.

 

Vilho aloitti oman taideharrastuksensa veistoksista, jotka lähes kaikki on pystytetty Leporannan alueelle. Ensimmäisenä syntyi hevosenkengistä tehty Isäntä ja hevoset (v. 1977), jonka hevosenkengät Vilho haki Hartikaiselta Syväniemen pajalta Pitkäjärven rannalta. Sitten tulivat Saalistaja, Dino ym. Kesäksi 2016 hän valmisti sinne Viittä vaille  -nimisen veistoksen ja kesäksi 2017 Tiedon portaat Suomen juhlavuoden hengessä. Vilho on harrastanut kivien hiontaa 30 vuotta ja hopeatöitä 20 vuotta, joten kivi- ja hopeakoruja on näyttelyissä viime vuosikymmeninä aina ollut mukana.

Keväällä 2016 Vilho hoksasi Mörrimöykyn metsän, jonne hän vei penkin vierailijoita varten.

 

Viime vuosina Leporanta on ollut useimmiten vuokralla. Kuvataiteilija Jaana Pärssinen on neljänä edelliskesänä loihtinut paikalle upean näyttelyn. Näin tapahtuu myös kesällä 2019!                                                                                   

                                                                                                                                                                                                       Tuula Seppänen

 

                                                                                                              

 

Kesän 2019 taiteilijat

 

päivitetään kevään aikana